Меркел засили натиска върху Израел
Меркел засили натиска върху Израел / снимкa: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел засили днес натиска върху Израел по въпроса за замразяването на строежа на еврейски селища на Западния бряг и настоя за възобновяване на близкоизточния мирен процес, предаде Ройтерс.

"Трябва да постигнем напредък в мирния процес . . . а спирането (на изграждането) на селищата е много важно. Времето е от съществено значение", каза Меркел на съвместна пресконференция в Берлин с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Засега Израел се противопоставя на призива на американския президент Барак Обама за прекратяване на строежа на селища в окупираните теротории, с което да съдейства за подновяване на мирните преговори, посочва Ройтерс. Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че ще седне отново на масата за преговори само ако Израел замрази строителните дейности на Западния бряг.

Нетаняху повтори няколко пъти, че е готов да започне разговори с палестинците. "Надявам се, че след един-два месеца ще можем да възобновим преговорите", каза израелският премиер, като в същото  време добави, че няма споразумение за временно спиране на изграждането на селища.

Меркел и Нетаняху обсъдиха и въпроса за иранската ядрена програма, която Израел разглежда като заплаха за своето съществуване и заради която настоява за по-строги санкции срещу Техеран от страна на Запада.

Меркел предупреди, че Иран може да понесе нови санкции в енергийния и финансовия сектор, ако не покаже готовност за преговори в ядрената област, пише БТА. "Ако до септември няма положителен отговор, ще трябва да обсъдим по-нататъшни мерки", допълни тя.

Израелският министър-председател заяви, че една от поуките, които Израел си е извлякъл от Холокоста, е, че не може заплахите срещу собственото му съществуване да бъдат пренебрегвани, а трябва да бъдат пресечени в зародиш. Според него съюзническите сили не са успели да действат навреме, за да предотвратят избиването на 6 милиона евреи от нацистите.

"Въоръженото варварство не познава граници. То трябва да бъде обезоръжено, разоръжено навреме. Ние не можем да позволим това да се повтори. Под "ние" имам предвид целия цивилизован свят", подчерта Нетаняху.