/ Guliver/Getty Images
Страните членки на ЕС трябва да се движат в една посока макар и понякога използвайки различни скорости, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел в Рим на срещата на лидерите на ЕС по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор, информира ТАСС.
 
Юнкер представи посоките за развитие на ЕС до 2025 година

"Продължаваме делото, което започнаха тук нашите предшественици през 1957 г.", заяви Меркел. Канцлерът подчерта, че един от приоритетите в ЕС трябва да бъде изграждането на една по-сигурна Европа, която ще може да се защити. "Това означава, че трябва да пазим по-добре външните си граници", допълни тя.
 
Премиерът на Франция отново изрази подкрепа за "Европа на няколко скорости"

Меркел отбеляза необходимостта от по-тясно сътрудничество в ЕС по въпросите на отбраната, а също така сътрудничеството със съседните страни, включително с държавите от Африка. Канцлерът обърна внимание на необходимостта да бъде продължена работата по подобряване на икономическата ситуация в ЕС и създаването на работни места.
 

Guliver/Getty Images


"Искаме да създадем икономически силна Европа, социално ориентирана Европа", посочи тя. "Тук поехме отговорността да работим по това заедно, понякога е възможно да използваме различни скорости, но да вървим в една посока", подчерта тя. "Европа на "различни скорости" не означава в никакъв случай, че няма да има единна Европа", заяви още Меркел.
 
По думите й има неотменими неща като свободата на изразяване на мнение, свободата на пресата, на вероизповеданието. Това ни прави по-силни. Тук няма да има отстъпки, подчерта германският канцлер.
БТА