Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей заяви, че е постигнат напредък в "тежките" преговори за Брекзит и че правата на гражданите на Европейския съюз ще бъдат гарантирани от британските закони след излизането на страната от съюза, предаде Асошиейтед прес.

"Проведохме три кръга преговори и макар на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", заяви тя, цитирана от Ройтерс.

Тереза Мей търси начин да спаси боксуващите преговори за Брекзит

В днешната си реч в италианския град Флоренция, Мей изрази амбицията си да намери изход от задънената улица в преговорите за Брекзит, като подчерта, че и двете страни имат "дълбоко чувство за отговорност" да гарантират, че раздялата им ще премине "гладко и разумно".

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

За да се осъществи излизането на Обединеното кралство по този начин и за да може бизнесът и хората да се нагодят към новите условия, тя предложи двугодишен преходен период, през който "хората ще могат да идват, да живеят и да работят в Обединеното кралство, но ще има регистрационна система, важна подготовка за новия режим".


Лондон призова ЕС да ускори преговорите за Брекзит

Тя заяви, че Великобритания ще си изпълни ангажиментите към бюджета на ЕС. "Не искам партньорите ни да се страхуват, че ще платят повече или ще получат по-малко през останалата част от настоящия бюджетен план, в резултат от решението ни да напуснем", каза Мей.

Лондон иска да запази сътрудничеството с ЕС в сигурността и борбата с престъпността

Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но увери, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи. "През цялото си членство Обединеното кралство никога не се е чувствало у дома си в Европейския съюз", каза Мей. По думите й британците никога не са възприемали ЕС като неразделна част от историята си, каквато е той за други народи в Европа.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Великобритания няма да остане в ЕС чрез "тайна вратичка"

Успехът в преговорите за Брекзит е "в интерес на всички", каза тя. "Преминаваме през критичен период", но "когато сме заедно, можем да постигнем добри резултати", каза Мей и допълни, че целта е по-добро бъдеще за всички европейски граждани, предаде Франс прес.

Тя смята, че ако двете страни не успеят да постигнат сделка, това ще нанесе "тежък удар" върху бъдещето на Европа и по тази причина призова лидерите на ЕС да подходят с повече креативност и амбиция в преговорите.
БТА