/ БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей ще се опита днес по време на визита в италианския град Флоренция да спаси боксуващите преговори за Брекзит. Мей ще произнесе реч, с която ще се опита да убеди ЕС, че е готова да договори справедливо бракоразводно споразумение с Брюксел, предадоха световните агенции.
 
Лондон призова ЕС да ускори преговорите за Брекзит

Даунинг стрийт разпространи откъси от речта, която Мей ще произнесе. В нея тя ще каже, че двете страни споделят дълбоко чувство за отговорност, за да гарантират, че тяхната раздяла ще протече гладко и разумно. Мей ще призове и европейските и британските представители да положат усилия, така че напускането на Великобритания да бъде запомнено не като край на една връзка, а като начало на едно ново партньорство.
 
Лондон иска да запази сътрудничеството с ЕС в сигурността и борбата с престъпността

От канцеларията на британския премиер казаха, че речта й ще представи нейния план за ограничен във времето период за прилагане на бракоразводната сделка, което ще даде сигурност и яснота на компаниите и гражданите. Мей ще представи визия за смело ново партньорство в областта на икономиката и сигурността.
 
Британското излизане от ЕС е неизбежно труден процес и е в интерес на всички нас нашите преговори да се увенчаят с успех, ще каже Мей.
 
Великобритания няма да остане в ЕС чрез "тайна вратичка"

Погледите на света са вперени нас, но ние можем да подходим с въображение и творчество при установяването на тази нова връзка. Мисля, че ние можем да бъдем оптимисти за бъдещето, което ще изградим за Великобритания и за ЕС, ще каже Мей.

Би Би Си съобщи, че тя може да каже, че Великобритания е склонна да плати 20 млрд. евро на ЕС по време на преходния период след Брекзит, но само ако има достъп до единния пазар на блока.
БТА