Малта
Малта / iStock/Getty Images
Магазините за нехранителни стоки в Малта отварят, след като бяха затворени за седем седмици. Броят на заразените с коронавируса в островната държава намалява. Средиземноморската страната се готви за активен туристически сезон, предаде Ройтерс.

Магазините за дрехи, фризьорските салони и музеите отвориха отново врати, след като броят на новите случаи спадна средно на 25 на ден от рекордните 510, регистирани на 10 март. Процентът на положителните проби за инфекцията е 1,8 на сто.

В неделя премиерът Робърт Абела каза, че ситуацията с коронавируса е под контрол, а положението в болниците е "много добро". Той представи плановете за по-нататъшно либерализиране на противоепидемичните мерки от 10 май, когато ресторантите и баровете ще отворят отново и ще могат да работят до 17 ч.

Малта планира изцяло да отвори за туризъм на 1 юни. Страната води преговори с Великобритания, откъдето посреща най-много туристи, за безпроблемно пътуване на тези, които са ваксинирани, или могат да покажат отрицателен тест за COVID-19, преди да се качат в самолета.

Здравният министър Крис Ферне заяви, че Малта ще покаже, че е една от най-безопасните дестинации. Половината от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза от ваксина, изтъкна той.

Една четвърт от БВП на Малта, пряко или косвено, идва от туризма.

Премиерът Абела обяви също, че правителството ще даде ваучери на стойност 100 евро на всеки жител на страната на възраст над 16 години, за да задвижи икономиката. Този месец туристическите власти обещаха да плащат до 200 евро на всеки турист, който това лято посети страната, ако остане поне три дни.
 
БТА