Максимална степен на тревога в Куба заради урагана Палома
Максимална степен на тревога в Куба заради урагана Палома / снимкa: БГНЕС

Кубинските власти обвиха максимална степен на тревога за районите на централната и източната част на Куба. Утре се очаква островът да бъде ударен от мощния ураган Палома, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Забранено е всякакво движение на коли и пешеходци в провинциите Камагуей, Лас Тунас, Олгин, Гранма, Сантяго де Куба и Гуантанамо, както и в Сиего де Авила, се уточнява в комюнике на „Гражданска защита”.

Палома, който сега е над Каймановите острови, набра сила и премина в четвърта категория по 5-степенната скала Сафир-Симсън. Докато достигне Куба, той ще стане извънредно опасен, предупреди Американският център за ураганите в Маями, Флорида. Палома се усили, след като се движеше към Каймановите острови, британска територия в Карибско море. Скоростта на вятъра достига на моменти до 215 километра в час.

На Кайманите, които са голям финансов център, бяха затворени магазините, училищата и учрежденията. Местните жители си останаха по домовете. Очаква се ураганът да се насочи към крайбрежието на Централна Куба.

Преди няколко месеца ураганът Густав взе 86 жертви и нанесе множество щети по пътя си към САЩ, като премина през Доминиканската република, Хаити, Ямайка и Куба. В Куба ураганът разруши над 86 000 домове, но не взе човешки жертви, защото бяха евакуирането над 250 хиляди местни жители. Густав достигна бреговете на американския щат Луизиана със силен дъжд и ветрове. Над 1,9 млн. души напуснаха домовете си по крайбрежието, а това бе една от най-големите евакуации в американската история.