/ Thinkstock/Getty Images
Македония е готова да смени името си, за да влезе в НАТО
93876
Македония е готова да смени името си, за да влезе в НАТО
  • Македония е готова да смени името си, за да влезе в НАТО
Република Македония е готова да смени името си, за да влезе в НАТО. В интервю за „Файненшъл таймс” новият външен министър на страната Никола Димитров заяви, че в Скопие обмислят възможността за промяна на името в опит да се преодолее гръцкото вето за членството на Македония в Алианса.

Според Димитров каквото и ново име да се предложи на страната му, то ще трябва да бъде гласувано на референдум, а преди това ще се търси и партиен консенсус. Според британското издание един от възможните варианти за промяна на името е „Горна Македония“.

Кой дърпа конците в "македонския сценарий"?

Скопие подаде молба за влизане в НАТО през 2008 г. Спорът с Гърция за конституционното име на Македония продължава десетилетия и именно по тази причина Атина наложи вето на македонското членство в Алианса. Гърция се опасява, че със своето име – Република Македония, страната предявява териториални претенции към едноименната гръцка провинция. Атина в момента признава страната с името Бивша югославска република Македония.

Франц-Йозеф Юнг: Германия ще направи всичко, за да стане Македония член на ЕС и НАТО

Пред „Файненшъл таймс” министър Никола Димитров заявява, че Македония е готова на компромис, за да преодолее гръцкото вето за членство в НАТО. Министърът допълва, че в сряда тази седмица предстоят разговори с представители на Гърция и ще ги попита какъв съсед желаят – дали искат стабилна, приятелска държава, която спазва принципите на демокрацията.

След реакция на Министерството на външните работи на Република Македония обаче редакцията на „Файненшъл таймс” смени заглавието на статията с интервюто с външния министър Никола Димитров.

Първоначално заглавието бе „Македония обмисля възможността да смени своето име в опит да стане член на НАТО“. По-късно то бе променено на: „Македония разглежда възможността за използване на временното ѝ наименование за членство в НАТО“.

Съгласно споразумението от 1995 г. между властите в Скопие и Атина Република Македония може да се присъединява към международните организации чрез временното наименование, под което бе приета в ООН - Бивша Югославска Република Македония .

Атина през годините е допускала няколко варианта за име. В хода на преговорите македонските власти са споменавали варианти като Горна Македония или Република Македония (Вардар).

Управляващият в Скопие Социалдемократически съюз на Македония на Зоран Заев вече е допускал възможността Македония да приеме ново име, за да стане част от НАТО, преди да поеме властта през май. Критици на идеята изтъкват, че тя би могла допълнително да разпали националистическите страсти, които вече се разгоряха през пролетта покрай т.нар. албанска платформа.

Кабинетът в Атина приветства решението на Скопие и съзира "основание за повече оптимизъм", че спорът за името с Гърция може да се реши, но отказа да се ангажира с прогнози колко време ще е необходимо за компромис, пише "Файненшъл таймс", цитирайки източник в правителството на Алексис Ципрас.

Македонският външен министър Никола Димитров придружава премиера Зоран Заев по време на първото му официално посещение в Брюксел, където са предвидени разговори с председателя на Евроейския съвет Доналд Туск игенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.