Франц-Йозеф Юнг: Германия ще направи всичко, за да стане Македония член на ЕС и НАТО
Франц-Йозеф Юнг: Германия ще направи всичко, за да стане Македония член на ЕС и НАТО / Guliver/Getty Images

Неминуемо е Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО, също както е неминуемо Европейският съюз и Германия да направят всичко по силите си, за да може да се обезопаси европейската граница. Това ще помогне и на Македония за в бъдеще да няма проблем с нелегалните мигранти, заяви бившият федерален министър на отбраната Франц-Йозеф Юнг.

Той се срещна вчера в Берлин с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

След срещата с делегацията на ВМРО-ДПМНЕ Юнг заяви, че ЕС не може сам да се справи с охраната на външните граници на общността, което се вижда от примера с Гърция.

Евролидерите успокоиха Западните Балкани: преговорите за разширяване на ЕС ще продължат

Атина отказа да охранява външните граници на Евросъюза и единственото, което правеше бе организирано да извозва стотиците хиляди незаконно влезли мигранти на север към Европа, дестабилизирайки по този начин не само страните-членки от Евросъюза, но на първо място Македония и Западните Балкани. Това съответно създаде заплаха пред функционирането на зоната за свободно движение Шенген и много държави от ЕС бяха принудени заради гръцките действия да върнат контрола по границите, изграждайки огради и изпращайки армията и полицията да ги охранява.

Франц-Йозеф Юнг смята, че вътрешните граници на ЕС могат да бъдат отворени само, ако бъде обезопасена външната граница на регионалната организация.

ЕК отново отлага доклада за напредъка на Македония

Той припомни, че като министър на отбраната на ФРГ е подкрепил членството на Македония в НАТО, но все още има един проблем, който трябва да намери решение. Юнг се надява, че с помощта на международната общност ще се намери решение на спора за името с Гърция. „Смятам, че този въпрос е много важен и в периода, когато бях министър на отбраната дадох своята подкрепа в спора за името във връзка с продължаването на евроинтеграцията на Македония. Гърция трябва да отдели въпроса за името от процеса на интеграция. С помощта на международните институции може да се намери решение на този проблем и Македония ще получи перспектива за членство в НАТО и ЕС", каза германският политик.

Източник: БГНЕС