Обединеното кралство обяви споразумение с Турция за засилване на сътрудничеството в борбата с незаконната миграция, което включва създаването от турската национална полиция на нов оперативен "център за високи постижения".

Лондон обяви плана късно във вторник като част от опитите си да намали незаконната миграция към Обединеното кралство, което е ключов политически въпрос, съобщи АФП.

Новият център, подкрепян от Обединеното кралство, ще "обогати съществуващия експертен опит в двете страни по отношение на дейности, насочени към разбиване на престъпни мрежи, организиращи незаконни пътувания", се посочва в изявление на вътрешното министерство.

Обединеното кралство ще изпрати и повече служители в Турция, за да попречат на престъпните банди, които управляват маршрутите за нелегална миграция.

Двете страни потвърдиха ангажимента си да работят заедно за справяне с проблема и да засилят сътрудничеството с държавите на произход и транзит.

Правителството на Обединеното кралство е подложено на особен натиск, за да спре мигрантите да преминават незаконно Ламанша.

"Както ясно заявих, трябва да направим всичко възможно, за да разбием бандите за трафик на хора и да спрем лодките", заяви министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман, когато нейното министерство обяви споразумението.

"Партньорството ни с Турция, която е близък приятел и съюзник, ще даде възможност на нашите правоприлагащи органи да работят заедно по този международен проблем и да се справят с веригата за доставка на малки лодки", добави тя.

Новият план ще бъде широко застъпен на предстоящата среща на диалога между Обединеното кралство и Турция по въпросите на миграцията, която ще се проведе в Лондон по-късно тази година.
БГНЕС