Ливански съд повдигна обвинение срещу Муамар Кадафи
Ливански съд повдигна обвинение срещу Муамар Кадафи / снимка: БГНЕС

Ливан обвини либийския лидер Муамар Кадафи в съучастие в отвличането на шиитски имам преди 30 години и разпореди неговия арест, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ливански съдебни документи. Ливанските шиити смятат, че Либия е замесена в отвличането на имам Муса ал Садр и двама негови довереници при посещението им в северноафриканската страна през 1978 г.

„Ние решихме да повдигнем обвинения срещу Муамар Кадафи за подтикване към отвличане и лишаване от свобода на имам Муса Садр“ и на двамата му придружители, пише в обвинителния акт. Съдът счита, че извършвайки тези престъпления, за които ливанският наказателен кодекс предвижда доживотен затвор, либийският лидер е „подбудил гражданската война в Ливан и въоръжения конфликт между различните вероизповедания“.

Според ливанския закон за борба с тероризма това престъпление се наказва със смърт, съобщи съдебен източник. Още шест либийски граждани са подведени под отговорност за „участие в отвличането“. Съдът реши още да „издаде заповед за задържане“ на Кадафи и на шестимата други обвиняеми.