Ливански бизнесмен убит при опит за отвличане в Нигерия
Ливански бизнесмен убит при опит за отвличане в Нигерия / БГНЕС
Ливански бизнесмен бе убит при неуспешен опит за отвличане в богатата на петрол южна част на Нигерия, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът бил застрелян в дома му в 3 ч сутринта, съобщи полицията. Полицейски участък в района бил нападнат малко по-късно. При избухналата престрелка били ранени трима служители на реда. Все още не е ясно дали двата случая са свързани.

Отвличанията и нападенията срещу петролни съоръжения са широко разпространени в делтата на река Нигер - богатият на петрол район на страната, която е най-голям производител на суровината в Африка, отбелязва Асошиейтед прес. Извършителите варират от борци за политически права до търсещи откуп престъпници.

От началото на годината в района бяха отвлечени над 150 чужденци и много нигерийци, които обикновено биват освобождавани невредими. В момента за заложници са държани десетина души, сред които един българин.

На 9 юли българското министерство на външните работи съобщи, че по информация на посолството на България в Нигерия същия ден в южния щат Делта заедно с британец е бил отвлечен от неизвестни лица българският гражданин Кирил Рафаилов Елевтеров. Това е станало при нападение срещу обект на британската петролна компания "EXPROGROUP".