/ БГНЕС
Няколко лидери на ислямистката терористична групировка "Аш Шабаб" са били убити при атаки с дронове в Сомалия, съобщиха разузнавателни източници, цитирани от ДПА.

Ударите са нанесени в отговор на вчерашния терористичен акт с кола бомба в столицата Могадишу, при който загинаха близо 100 души, а над 120 са ранени, съобщиха сомалийски държавни медии. Все още никой не е поел отговорност за този кървав атентат, макар че мнозина подозират "Аш Шабаб" за организатор.

Франция нанесе първия си удар с въоръжен дрон

Днешните удари били нанесени край град Куня Бароу, се казва в съобщенията. В тях участвали и елитни сомалийски части. Не се дават повече подробности. Според медиите най-малко един командир с висок ранг в "Аш Шабаб" е сред убитите.

ДПА обръща внимание, че Сомалия не разполага със собствени дронове, а разчита на помощ от съюзниците. Според сомалийските медии при ударите са били използвани американски дронове. САЩ подкрепят сомалийските сили, както и умиротворителните сили от Африканския съюз.

Днес много жители на Могадишу и околностите идват в най-големите болници на столицата, за да дарят кръв за десетките ранени вчера, които се нуждаят спешно от нея. Премиерът Хасан Али Каире каза, че някои от критично ранените ще бъдат прехвърлени извън страната за лечение. В Могадишу пристигна турски военен самолет с медицински екип, който да помага на жертвите, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ДПА.