Ханибал Кадафи
Ханибал Кадафи / БТА
Либийските съдебни власти официално са поискали от Ливан да освободи Ханибал Кадафи, един от синовете на покойния лидер Муамар Кадафи,  задържан  от 2015 г.,  без обвинения в Ливан, поради влошеното му здравословно състояние, предаде Асошиейтед прес.

Състоянието му се влошава, откакто на 3 юни Ханибал Кадафи обяви гладна стачка  в знак на протест срещу задържането му без съдебен процес. Оттогава той е бил отвеждан в болница поне два пъти и пие само малки количества вода.

Според двама ливански съдебни служители либийският главен прокурор Ал Седик ал Сур е изпратил по-рано този месец искане до ливанския си колега Гасан Уейдат относно Ханибал Кадафи.  

В документа се посочва, че сътрудничеството на Ливан по този въпрос може да помогне за разкриване на истината за съдбата на видния ливански шиитски духовник Муса ал-Садр, изчезнал в Либия през 1978 г.

В писмото се задава въпросът защо Кадафи е задържан и се иска той да бъде предаден на Либия или да му бъде позволено да се върне в Сирия, където е живял в изгнание с ливанската си съпруга Алине Скаф и децата си, докато не е бил отвлечен и доведен в Ливан преди осем години.

Синът на Кадафи е отвлечен от ливански бойци, които искат от него информация за местонахождението на духовника. Оттогава той е държан в затвор в Бейрут.

Ал-Садр изчезва през 1978 г. Семейството на духовника вярва, че той може би все още е жив в либийски затвор, въпреки че повечето ливанци смятат, че е мъртъв. Днес той би бил на 94 години.

Ал-Садр е основател на групата "Амал" (на арабски означава "надежда") и е акроним на арабското име на милицията – "Бригадите на ливанската съпротива". По-късно групата се сражава в гражданската война в Ливан през 1975-90 г. 

Повечето от последователите на Ал-Садр са убедени, че Муамар Кадафи е наредил духовникът да бъде убит поради спор за либийски плащания към ливанските милиции. 

Либия твърди, че духовникът и двамата му спътници са напуснали Триполи през 1978 г. с полет за Рим и предполага, че той е станал жертва на борба за власт сред шиитите.

Самият Муамар Кадафи беше убит от опозиционни бойци по време на въстанието през 2011 г.
Пламен Йотински/БТА