Лекари били съучастници при изтезанията в тайните затвори на ЦРУ?
Лекари били съучастници при изтезанията в тайните затвори на ЦРУ? / Gulliver/Getty Images

Лекари и други професионалисти от здравната област са били съучастници на прояви на малтретиране и изтезания на задържаните в затворите на Пентагона и ЦРУ, се казва в независим доклад, цитиран от Франс прес. Тези изводи бяха определени като погрешни от ЦРУ и като абсурдни от Пентагона.

Продължилото две години проучване със заглавие "Изоставената етика: медицински професионализъм и тормоз над задържани във войната срещу тероризма" настоява за разследване от комисията по разузнаването на Сената на САЩ. "Министерството на отбраната и ЦРУ са изисквали от своите професионалисти в здравната област да сътрудничат при операции за сигурност и изтръгване на информация по начин, който е причинил тежки страдания у задържаните", се казва в доклада.

Изследването е изготвено от 20 правни, медицински и военни експерти. Сред практиките на малтретиране то изброява "планирането, участието в и прилагането на изтезания и друго жестоко, нечовешко и уронващо достойнството отношение" спрямо задържани лица в американските затвори в Афганистан, в Гуантанамо и в тайните затвори на ЦРУ.

"В името на националната сигурност военните са отхвърлили Хипократовата клетва, а лекарите са били превърнати в агенти на разузнаването", заяви доктор Джерълд Томсън, който преподава медицина в Колумбийския университет.

Друг съавтор на доклада, Ленард Рубинстейн, преподавател по право на общественото здраве в университета "Джонс Хопкинс", даде като примери принудителното хранене на започнали гладна стачка задържани в Гуантанамо, разпитите с физически натиск и симулираното давене на заподозрени терористи в тайните затвори на ЦРУ.

Лекарите и санитарите "легитимират тези практики с присъствието си и като заявяват, че те са медицински допустими", заяви той и добави, че тези изстъпления под медицинско прикритие "не са останали в миналото в тази страна".

ЦРУ заяви, че в доклада се съдържат сериозни неточности и погрешни изводи, посочва БТА. "Важно е да се подчертае, че ЦРУ вече не задържа заподозрени и президентът Обама сложи край на програмата за задържане и разпит с указ през 2009 година", заяви директорът на пресслужбата на ЦРУ Дийн Бойд. Никой от критиците "не е имал достъп до задържаните, нито до здравните им картони или процедурите" в затвора в Гуантанамо, заяви говорителят на Пентагона Тод Брисил. Той похвали високия професионализъм на лекарите в Гуантанамо, които по думите му "работят в условия на силен стрес и оказват най-добрите медицински грижи, които задържаните някога са имали".