„На юбилея на ОССЕ той е в плачевно състояние и без никаква перспектива. ОССЕ беше създадено за кооперация и сътрудничество през Студената война, за съжаления западният политически елит започна да използва ОССЕ в полза на НАТО. Това доведе до безпрецедентно разширяване на Изток“. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в срещата на организацията в Скопие.

След това той представи военната интервенция на НАТО в Югославия и Косово, като военна агресия и обвини Запада за подклаждане на конфликтите в Грузия и Украйна. Русия атакува Грузия през 2008 г., а Украйна първо през 2014 г. и след това през 2022 г.

Провокацията на САЩ, които Грузия изпълняваше и опита за създаване на плацдарм в Украйна доведе до този резултат“, каза още Лавров.

Захарова за полета на Лавров: Опасна глупост на някакъв интригант във властовите структури на България

Руският външен министър напусна конференцията на ОССЕ веднага след като приключи неговото изказване.

Балтийските страни и Украйна бойкотираха срещата за присъствието на Лавров. Той също така беше принуден да мине през Гърция със самолета си, защото България не позволи навлизането му във българското въздушно пространство. Причината беше санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова. 

Очаква се утре Лавров да даде специална пресконференция в зала „Борис Трайковски“. 
БГНЕС