Лавров: Искаме да останем привилегирован военен съюзник на Индия
Лавров: Искаме да останем привилегирован военен съюзник на Индия / netinfo
Русия иска да остане привилегирован военен съюзник на Индия, въпреки че Делхи купува военно оборудване и от Съединените щати, Франция и Израел, заяви руският министър на отбраната Сергей Иванов, цитиран от Франс прес.

"Индия и Русия успяха да развият стратегическо сътрудничество, което продължава вече повече от десет години", посочи Иванов пред в. "Таймс ъф Индия".

Руският министър започна петдневно посещение в Индия, дни преди официалната визита на президента Владимир Путин в Делхи на 25 и 26 януари. Основна тема в двустранните срещи ще бъде сътрудничеството в сферата на отбраната и енергетиката.

Делхи и Москва изградиха тесни дипломатически и военни отношения по време на Студената война, след което Русия остана един от най-важните партньори на Индия в областта на отбраната, отбелязва АФП. Русия доставя 70 на сто от военното оборудване на Индия, но закъсненията в доставките, по-специално на танкове, както и някои търговски разногласия, накараха Делхи да обърне поглед към Великобритания, Франция, Израел и Съединените щати.

"Не се страхуваме от конкуренцията", изтъкна Сергей Иванов.

Очаква се в близките месеци Индия да обяви конкурс за доставката на 126 изтребителя на обща стойност между 6,5 и 9 млрд долара.