Лариджани: Иран е готов да преговаря без предварителни условия
Лариджани: Иран е готов да преговаря без предварителни условия / netinfo

Иран, както и преди, е готов да преговаря за уреждане на споровете по неговата ядрена програма, но без никакви предварителни условия, заяви във Виена секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран и главен преговарящ по ядрените въпроси на страната си Али Лариджани, предаде ИТАР-ТАСС.

Изявлението било направено след среща на Лариджани с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Мохамед ел Барадеи.

За прекратяване на обогатяването на уран, за което се настоява в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, "не може да става и дума", заяви Лариджани. "Шахматна задача не може да се решава на боксовия ринг", продължи той.

Споровете по ядрената програма на Техеран могат да се решат единствено чрез преговори, като се отчитат причините за безпокойство и на двете страни, заяви главният ирански преговарящ. Той добави, че неговата страна е готова да даде гаранции за изцяло мирния характер на ядрената си програма, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на Лариджани.

Днес изтича срокът, който бе даден на Техеран от Съвета за сигурност на ООН да въведе мораториум върху ядрените си програми, които могат да бъдат използвани и за създаване на ядрено оръжие, в това число и върху обогатяването на уран. В тази връзка МААЕ трябва да представи в Съвета за сигурност на ООН доклад как Иран изпълнява изискванията на резолюция 1737, приета през декември миналата година. Ако Иран не се вслуша в призивите на международната общност, срещу него могат да бъдат наложени сериозни санкции.

Ройтерс съобщава, че американският самолетоносач "Джон Стенис" и придружаващата го бойна група кораби на американските ВМС са навлезли вчера в Персийския залив. Това е вторият американски самолетоносач в района.