Куба ще освободи 52-ма политически затворници
Куба ще освободи 52-ма политически затворници / Reuters

Кубинското правителство ще освободи 52-ма политически затворници, съобщи кубинската Католическа църква. Решението е взето в резултат на сериозния международен натиск, оказван върху Хавана, да подобри положението с правата на човека, отбелязва Ройтерс.

Петима затворници ще бъдат пуснати още днес и ще могат да заминат за Испания, а останалите 47 ще бъдат освободени през следващите няколко месеца.

При това положение броят на кубинските дисиденти зад решетки ще бъде намален на около 100 души. Това вероятно ще се отрази положително на отношенията на Куба със САЩ и с Европа, които отдавна настояват за освобождаване на политическите затворници.

Правозащитници заявиха тази седмица, че в Куба има 167 души, които са в затвора по политически причини, пише БТА.

Обявеното освобождаване на политзатворници е най-голямото от 1998 г., когато след посещението на папа Йоан Павел Втори от кубинските затвори бяха освободени около 300 души, включително 101 политически затворници.

Новината за освобождаването дойде малко, след като на посещение в Куба пристигна испанският премиер Хосе Сапатеро. Вчера той се срещна в Хавана с кубински ръководители. Преди това диалог за съдбата на дисидентите водиха президентът Раул Кастро и водача на Католическата църква, кардинал Хайме Ортега.