Владимир Путин
Владимир Путин / БГНЕС
Един от съюзниците на руския опозиционен лидер Алексей Навални е бил насилствено изпратен да служи в отдалечена арктическа база, съобщи самият Навални. Според противници на политиката на руския президент Владимир Путин, това е акт на отвличане.

Руслан Шавединов, ръководител на проекта в антикорупционната фондация на Навални, изчезна в понеделник, след като властите са влезли в неговия апартамент в Москва, а след това картата на мобилният му телефон е била деактивирана.

Хората в Русия искат промяна – по-високи заплати и реформа във властта

Във вторник той е бил открит в тайна база за противовъздушна отбрана в отдалечения архипелаг Нова Земя в Северния ледовит океан, съобщи Навални.

"Той е бил лишен незаконно от свобода", каза в блога си главният опонент на президента Владимир Путин, който нарече 23-годишния си отвлечен сътрудник "политически затворник". Позицията на руската страна е, че Шавединов отдавна е искал да избегне задължителната военна служба.

Според руските закони мъжете в страната отговарят на условията за призовка за военна служба, ако са на възраст между 18 и 27 години, и служат на страната си в разстояние на една година. Въпреки това, много младежи намират странични начини да избегнат задължителната военна служба.

Според Навални Шавединов има заболяване, което го прави негоден за военна служба, но въпреки това той насилствено е призован и изпратен в арктическата база дори без основно обучение.

Осъдиха лидера на опозицията в Русия да плати 1,4 млн. долара


Вячеслав Гимади, адвокат на фондацията на Навални, заяви, че министърът на отбраната Сергей Шойгу и главнокомандващият Путин са пряко отговорни за това, което той твърди, че е акт на „отвличане“.

Говорителят на Навални Кира Ярмыш, която съжителства с Шавединов, заяви, че той е действал като лице за контакт на депутатите от опозицията в градския парламент в Москва.

"Може би това е причината това да се е случило", заяви Ярмиш пред АФП.

Тя каза, че Шавединов е успял да й се обади от Нова Земя, използвайки телефони на други хора.

Според Навални на Шавединов не му е позволено да общува с външния свят или да използва телефон, за разлика от други военнослужещи. "Най-вероятно е назначен специален човек, който да следи Шавединов през цялото време", посочва още Навални.

Руската полиция обискира офиси на движението на опозиционера Навални

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред репортери, че не знае дали Шаведдинов е избягвал отбиването на военната си служба, но съобщи, че „ако е имал призовка и е бил годен за служба, то тогава всичко е било направено в строго съответствие със закона“.

43-годишният Алексей Навални помогна за организирането на големи протести срещу правителството това лято, когато десетки хиляди излязоха на улиците на Москва, за да поискат честни избори.
БГНЕС