/ БГНЕС
В петнайсетина руски града днес се извършват обиски на антикорупционната НПО на опозиционера Алексей Навални, седмица след като Москва я класифицира като "чуждестранен агент", съобщи организацията на Навални Фонд за борба с корупцията, цитирана от АФП.

Под "чуждестранен агент" в Русия се разбира организация с чуждестранно финансиране, която се занимава с политическа дейност, отбелязва агенцията.

Освободиха Навални след 30 дни в затвора

Навални уточни в Twitter, че тази трета вълна обиски за последните седмици е започнала в шест часа сутринта и е насочена срещу най-малко 30 адреса.

Според редица туитове на директора на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов обиските са насочени към сътрудници и доброволци на организацията от европейска Русия до Далечния Изток. Сред градовете, където те се извършват, са Москва, Владивосток, Екатеринбург, Самара, Челябинск и Ярославъл.

Русия замрази активите на антикорупционната група на опозиционера Навални

Руският Следствен комитет съобщи в изявление, че обиските са свързани с разследване за пране на пари и са насочени както към офиси, така и към частни жилища. Освен това банковите сметки на Фонда за борба с корупцията са замразени.
БТА