Кремъл не изключва нито една от версиите за падането на самолета
Кремъл не изключва нито една от версиите за падането на самолета / БГНЕС

Руският президент Владимир Путин поиска работата по разследване на причините за катастрофата на самолета на авиокомпания "Когалимавиа" в Египет да се води до изясняване на всички детайли, свързани с трагедията, предаде ТАСС.

Когалимавиа: Външен фактор е причинил самолетната катастрофа в Египет

"Без всякакво съмнение трябва да бъде направено всичко, за да се създаде обективна картина на случилото се, за да знаем какво е станало и да реагираме по съответния начин", посочи Путин. "Тази работа трябва да продължи, докато не бъдем напълно уверени, че този етап е приключен. Не трябва да я прекратяваме по-рано по формални причини", подчерта президентът.

Днес започва тежкият процес на разпознаване на жертвите и с роднините им денонощно работят психолози, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и допълни, че"всички тези трагични и емоционално сложни фактори трябва, разбира се, да се отчитат при съставяне на планове за пътувания на президента".

Кремъл не изключва нито една от версиите за падането на самолета
netinfo
На този етап "не трябва да се изключва нито една от версиите" за причините на катастрофата и "ние не можем да кажем коя от тях ще стане основна в хода на следствените действия", посочи говорителят. "Във всеки случай да се артикулират сега някакви предварителни догадки, някакви мнения или твърдения, които не се основават на нищо, е напълно невярно. Трябва да изчакаме поне първите резултати от работата на следствието", добави той.

Руският самолет се е разпаднал в небето над Египет

Песков се затрудни да прогнозира кога ще се появят тези резултати. Той напомни, че основното следствие се води от Египет - страната, където е станала катастрофата. "Властите на тази страна трябва да решат въпроса за разшифроването на "черните кутии", отбеляза говорителят. Той високо оцени ефективността на работа на египетските власти по разследването, както и равнището на координацията им с руските колеги.

Черните кутии на падналия руски самолет са леко повредени

В бордовия дневник не е записана нито една забележка от командира на злополучния рейс на самолета А-321 преди полета, заяви пред журналисти в Москва генералният директор на авиокомпанията по техническите и производствените въпроси Андрей Аверянов, цитиран от ТАСС.

"Самолетът е излетял точно по разписание, което означава, че екипажът не е предприемал никакви действия и процедури, различни от стандартните", посочи той. Аверянов увери също така, че египетски специалисти не са се занимавали с техническо обслужване на самолета. "Никакви египетски техници не се приближават до нашите самолети. Обслужват ги само наши специалисти. Включително и на 30-ти (октомври) в Шарм ел Шейх самолетът е бил обслужен от наши специалисти", каза той.

Източник: БТА