Принц Уилям, херцогиня Катрин и принц Хари почетоха жертвите от пожара в Гренфел тауър
Принц Уилям, херцогиня Катрин и принц Хари почетоха жертвите от пожара в Гренфел тауър / Gulliver/Getty Images
Представители на британското кралско семейство участваха заедно с оцелели и роднини на жертвите при пожара в многоетажна жилищна сграда в Лондон през юни във възпоменателна служба за загиналите тогава 71 души, предаде Асошиейтед прес.

Принц Чарлз, съпругата му Камила и двамата синове на британския престолонаследник - по-големият Уилям със съпругата си Кейт и по-малкият Хари - присъстваха на мултирелигиозна служба в катедралата "Сейнт Пол" в столицата, която се проведе точно шест месеца след пожара от 14 юни в Гренфел тауър в западната част на града.

Вижте снимки от събитието в галерията тук

Ема Дент Коуд, депутат от избирателния район, в който се намира сградата, заяви, че "емоциите все още са доста пресни", а службата е "признание, че хора от всички етажи на властта ще дойдат и ще скърбят заедно" с опечалените.
При пожара, обхванал бързо цялата 24-етажна сграда, загинаха 71 души. В черната статистика влиза и мъртвородено бебе, отбелязва АП.

След огнения ад в Лондон: Изгорелият блок отвътре (СНИМКИ)

На възпоменателната служба присъстваха също певицата Адел, музикантът Маркъс Мъмфорд, актрисата Кери Мълиган, премиерът Тереза Мей, водачът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, кметът на Лондон Садик Хан, както и пожарникари, участвали в потушаването на пожара, предаде Ройтерс.

Принц Хари и Барак Обама - двама мъже с големи сърца (СНИМКИ)

Службата отрази мултикултурния характер на обитателите на сградата, като по време на нея имаше християнски и мюсюлмански молитви и музикални изпълнения според близкоизточните, карибските и западните традиции. Много от обитателите на сградата бяха хора от Близкия изток и Африка, посочва Ройтерс.

Принц Филип - силата и опората на кралица Елизабет (СНИМКИ)

В началото на службата бе внесен бял транспарант с изобразено на него голямо зелено сърце и надпис "Гренфел", който бе носен от католически свещеник и мюсюлмански духовник от района на изгорялата сграда.

Опечалени държаха снимки на загиналите си близки.
БТА