/ iStock/Getty Images
От 14 месеца, тоест от първата вълна на коронавирусната пандемия, кралят на Бутан, неуморно обикаля страната, за да следи как се прилагат антиковидните рестрикциите, предаде Ройтерс.

Джигме Хесар Намгиал Вангчук снове пеша, с кола или на кон из монархията с население от 700 000 души, намираща се в съседство с тежко засегнатата от пандемията Индия. Облечен с традиционната роба гхо и с бейзболна шапка, с раница на гърба, кралят достига дори най-отдалечените кътчета на Бутан, намиращи се сред почти непроходими джунгли, обитавани от опасни влечуги, или сред високи планини. На няколко пъти след подобни пътешествия той трябваше да остане под карантина в хотел в столицата, тъй като националните санитарни протоколи го изискват.

Резултатът от обиколката на 41-годишния крал, който е учил в Оксфорд, е видима. В Бутан имa само един починал от коронавируса. В съседните Индия и Китай жертвите са доста повече.

Често пъти по време на обиколките кралят е придружаван от премиера Лотай Церинг, който е уролог по професия. Според него когато хората видят краля на живо и чуят съветите, които той им дава да се пазят от заразата, това има много по-голям ефект, отколкото публикуването на ръководни указания.

В последните седмици монархът вървя пет дни по пътека, която на моменти достигаше на 4343 метра надморска височина, за да благодари на здравни работници за техните усилия в отдалечени кътчета на страната.

Бутан има по един лекар на 2000 души население. Веднага след появата на пандемията, границите на страната бяха затворени, на места бяха въведени местни локдауни, а тестването за коронавируса беше ускорено.

Страната ваксинира с първа доза от препарата на АстраЗенека 90 процента от населението, подлежащо на ваксинация. После обаче запасите се изчерпаха и сега властите търсят други препарати и обмислят използване на различна ваксина за втората доза.
БТА