Белгийският крал Филип и румънският президент Клаус Йоханис
Белгийският крал Филип и румънският президент Клаус Йоханис / Президентството на Румъния
Белгийският крал Филип, който е на посещение във военната база "Михаил Когълничану" в окръг Констанца, Румъния, изрази надежда, че войната в Украйна ще завърши скоро, отбелязвайки, че подкрепата на Запада ще продължи и след този момент, предаде Аджерпрес.

"Днес чувствам силни емоции - гняв, гордост и надежда. Гняв, защото една суверенна нация беше брутално нападната в нарушение на международните закони. Агресията на Русия срещу Украйна предизвика за първи път в Европа след толкова десетилетия такова страдание сред невинното население. Оръжията посяха смърт и донесоха отново войната на нашия континент", заяви кралят на Белгия.

"Чувствам гордост, защото европейските страни се обединиха пред тези варварски актове, тези злоупотреби и тези изблици на насилие. ЕС реагира с единен глас, осъди агресора, прие санкции. Също така НАТО реагира бързо, доведе войници и оборудване в Източния фланг", добави той.

Той се обърна към разположените във военната база военни от седем страни от НАТО, включително Белгия.

"Дойдох тук, за да ви подкрепя, вас и вашите семейства, които са далече от вас и чувстват липсата ви. Чувствам надежда, че тази битка ще свърши скоро, че ще можем да възстановим една просперираща и свободна Украйна. Подкрепата на Запада няма да завърши с последния патрон, който ще бъде изстрелян. Нашите ценности ще триумфират - демокрацията, свободата, солидарността и спазването на човешките права", подчерта още крал Филип.

На свой ред румънският президент Клаус Йоханис, който придружава крал Филип при посещението му в авиобазата, заяви, че Северноатлантическият алианс има капацитета да се справи с всякакви заплахи и предизвикателства - настоящи или бъдещи.

"Драги военнослужещи, вие сте конкретният израз на нашата решимост като съюзници да си сътрудничим и да се координираме, за да подобрим нашата обща сигурност. Имаме пълно доверие във вас и способността на алианса да се справи с всякакви заплахи и предизвикателства - настоящи или бъдещи", изтъкна държавният глава.

Той благодари за приноса на белгийските военни към присъствието на НАТО в Румъния.

"Заедно сме по-силни и по-ефективни в нашето общо усилие да укрепим сигурността на евроатлантическото пространство и сигурността на нашите граждани!", подчерта Йоханис.
БТА