Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Гръцката брегова охрана съобщи, че по време на преследване на "подозрителен плавателен съд", плаващ под флага на Коморските острови и навлязъл в гръцки териториални води, е открила предупредителен огън в безопасна посока, предава РИА Новости.

По-рано Турция заяви, че гръцката страна е открила предупредителен огън по кораб, пътуващ в международни води близо до турския остров Бозджаада, и Анкара настоява за сериозно разследване на този инцидент.

Според ведомството инцидентът е станал в събота следобед. Патрулна лодка от пристанищните власти на Митилини забелязала кораба ANATOLIAN в морската зона северозападно от Лесбос, който се е движил подозрително в националните териториални води, насочвайки се на север от острова.

Гърция обвини Турция в 51 нарушения на въздушното й пространство за ден

След като е получил заповед от патрулния катер да спре за проверка, капитанът на кораба не се е подчинил и е продължил да се движи успоредно на турския бряг.

„Последва преследване, по време на което бяха произведени предупредителни изстрели. Корабът не спря, навлезе в турски териториални води и се придвижи към турския бряг“, се казва в изявление на бреговата охрана.

Инцидентът е докладван на Центъра за операции на бреговата охрана на Гърция, уведомени са и турските власти.
БГНЕС