/ ThinkStock/Getty Images
Крадци задигнаха скулптура на твореца от български произход Пламен Йорданов, предаде Асошиейтед прес. Размерите очевидно не са разубедили престъпниците и те са откраднали произведението, тежащо 135 килограма.
Пред телевизия Дабъл Ю Ел Си Йорданов разказа, че творбата му, наречена "Светлината на безкрайността" е била задигната в сряда, докато той и съпругата му били пред сградата и се занимавали с дворна работа. Скулптурата е направена от месинг и върху нея има стъклописи. Тя е с формата на голям пръстен.

Откраднаха бронзова скулптура за 425 000 евро в Париж

Творбата е била представена в Ню Йорк и в Чикаго и следващата седмица е трябвало да бъде откарана в Сейнт Луис, където да остане няколко месеца. Йорданов се чуди дали крадците са искали да изкарат пари от месинга.

Най-зрелищните обири на изкуство

"Надявам се, че те ще променят намерението си и ще оценят една творба, по която творецът е работил дълго време", каза съпругата на Йорданов - Ивлиана Фогис.

Йорданов създава сега център за изкуства в изгоряла църква в квартала на Чикаго Ингълууд. Той и съпругата му разказват, че били предупреждавани да не местят ателието си в този квартал. Но те твърдят, че въпреки кражбата плановете им няма да се променят. Йорданов оспорва сега намерението на градската управа да разруши бившата църква.

Откраднаха пет картини за 100 млн. евро от парижки музей

"Следващата година, след две години, аз съм силно убеден, че тук ще има един много хубав център на изкуствата", казва Йорданов.
 
БТА