/ Guliver/Getty Images
Колкото по-ценно е нещо, толкова повече желаещи има да го притежават. Картини и други произведения на изкуството често стават обект на кражби. Методите на крадците понякога са направо сензационни.

Изчезналата усмивка на Мона Лиза

През 1911 година е откраднат най-известният женски портрет в света: "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи. Италианецът Винченцо Перуджа изнесъл картината от Лувъра, преоблечен като служител на музея. Творбата, която е сравнително малка по размери, била скрита под престилката му. През 1913 година "Мона Лиза" отново се появява. Един търговец на картини издал Перуджа на полицията.

Най-често крадената картина на света

Портретът на "Якоб де Хейн III" от Рембранд е най-често крадената картина в света. Тя изчезва общо четири пъти от галерия във Великобритания - през 1966, 1973, 1981 и през 1986 година. Затова дори ѝ излязъл прякор - „Рембранд за домашна употреба”. Радостно е все пак, че картината винаги е била откривана и връщана в музея.

Кражбата в Бостън - загадка и до днес

Обирът на 13 известни картини от Бостънския музей „Изабела Стюарт-Гарднър” разтърси любителите на изкуството през март 1990 година. Двама мъже, преоблечени като полицаи, изнасят общо 13 платна на Рембранд, Мане, Готварт Флинк и други. Сред тях е и показаният на снимката "Концерт" на Ян Вермер ван Делфт. Рамките на откраднатите картини и до днес висят празни.

Кражба от тоалетната в музея на Амстердам

През 1991 година крадец успява да се укрие в тоалетната на музея на „Ван Гог” в Амстердам и с помощта на един от охранителите задига общо 20 картини на великия художник. Сред тях е и прочутият му "Автопортрет пред триножник". Само час след кражбата полицията открива откраднатите картини в един автомобил. Няколко месеца по-късно са арестувани и крадците.

"Мадоната с вретеното" изчезва за четири години

Оценяваната на около 70 милиона евро картина на Леонардо да Винчи "Мадоната с вретеното" е похитена през 2003 година от един замък в Шотландия. Двамата крадци посетили частната колекция като туристи, след което обезвредили охраната и задигнали платното. В продължение на четири години от картината няма и следа. Едва през 2007 година тя е открита от полицията в Глазгоу.

Въоръженият грабеж в музея на Мунк

През 2004 година в Осло са откраднати "Викът" и "Мадоната" на експресиониста Едвард Мунк. Двама въоръжени мъже нахлуват в музея на Мунк и изтръгват картините от рамките пред погледите на смаяните посетители. Полицията по-късно успява да издири похитените творби. Състоянието на "Викът" обаче е било толкова лошо, че картината не е можела да бъде отново изцяло реставрирана

Най-големият обир на картини в Европа

През 2008 година въоръжени лица задигат четири картини на стойност 180 милиона швейцарски франка от частната колекция на Емил Бюрле в Цюрих. "Момче с червена жилетка" на Сезан, „Цъфтящи кестенови клони" на Винсент ван Гог, показаната на снимката "Макове близо до Ветьой" на Клод Моне и "Людовик Лепик и дъщерите му" на Едгар Дага по-късно са отново намерени.

Кражбата на стокилограмова златна монета

През март 2017 година от музея „Боде” в Берлин беше открадната стокилограмова златна монета. Стойността само на материала, от който е изработена тя, се изчислява на 4 млн. долара. На лицевата ѝ страна е изобразена кралица Елизабет Втора. Монетата произхожда от Канада и е с диаметър 53 сантиметра. Властите предполагат, че кражбата в Берлин е дело на престъпен ливански клан.

Още по темата:

21 август: Служител на Лувъра открадва картината „Мона Лиза”

Откраднаха пет картини за 100 млн. евро от парижки музей

Белградската полиция откри открадната през 2008 г. картина на Пол Сезан

Осъдиха човека-паяк за драматичната кражба на шедьоври през 2010 г.
Deutsche Welle