/ iStock/Getty Images
Лекари диагностицираха новия коронавирус при гражданин на Грузия, съобщи министърът на здравеопазването Екатерина Тикарадзе на извънредна пресконференция.

„Вирусът е диагностициран при грузински гражданин, пристигнал в страната от Иран през Азербайджан. Пациентът е откаран в болница за инфекциозни болести", каза Тикарадзе.

Шефът на здравното ведомство отбеляза, че няма причина за паника, пациентът е в бокс отделението на болницата и вероятността от по-нататъшно разпространение на вируса от лечебното заведение е минимална. Страната е в състояние да преодолее вируса.

Пращат самолет да прибере група българчета от Италия, „Лудогорец“ предложили съдействие

Според директора на Националния център за контрол на заболяванията и общественото здраве на Грузия Амиран Гамкрелидзе, заразеният мъж практически не е бил на територията на страната, тъй като е откаран в болницата директно от грузинско-азербайджанската граница. Всички хора, които са били в контакт с него, бяха поставени под карантина в Азербайджан.

Два нови случая на заразени с коронавируса COVID-19 бяха потвърдени от Университетската болница в югозападния германски град Тюбинген, което увеличава до три броя на регистрираните случаи в провинция Баден-Вюртемберг през последните два дни, предаде ДПА.

Други два случая са регистрирани в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Става дума за съпрузи. Мъжът, който е 40-годишен, е имал предходен здравен проблем и сега е лекуван в реанимацията в Дюселдорф.

Северна Македония потвърди първия случай на коронавирус

Съпругата му е възпитателка в детска градина. Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман каза, че на децата от градината е наредено да стоят по домовете си. Смята се, че двойката е имала активни социални контакти през последните две седмици. Семейството е участвало в местни карнавални тържества, било е в Нидерландия 10 дни, преди да бъде диагностицирано, предаде Ройтерс. Властите в Северен Рейн-Вестфалия се опитват да спрат разпространението на вируса, като проследяват хората, с който двойката е била в контакт.

В Германия досега са регистрирани 19 случая на заразени с коронавируса, от които 14 са свързани с едно огнище на инфекция около доставчик на автомобилни части в района на Мюнхен. Други двама пациенти са дали положителни проби при завръщане от Ухан.

25-годишен мъж вчера е дал положителна проба в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, след като се е завърнал от пътуване до Милано. Местната телевизия Ес Ве Ер съобщи днес, че има още двама заразени, свързани със случая на мъжа. Ако това бъде потвърдено, броят на заразените с коронавируса в Германия ще достигне 21 души, отбелязва Ройтерс.
БГНЕС, БТА