Корабът „Коста Конкордия” е застрахован за 395 млн. евро
Корабът „Коста Конкордия” е застрахован за 395 млн. евро / снимка: Reuters

Круизният лайнер „Коста Конкордия”, който корабокрушира край бреговете на Тоскана, е застрахован за 395 млн. евро, според различни източници, цитирани от АФП. Трагедията, при която загинаха най-малко 16 души, е най-голямата морска катастрофа в историята, според един от застрахователите.

Не по-малко от 28 застрахователи трябва да осигурят изплащането на щетите по кораба, посочи един от тях, пожелал анонимност. Осигурената сума за „Коста Конкордия” съответства на около 10% от премиите, плащани всяка година от корабособствениците от сектора или общо между 5 и 6 млрд. долара (извън риболовни кораби, речни и развлекателни).

Три вида застраховки могат да бъдат задействани за един кораб: за щетите по самия него, гражданска отговорност и за пренасян товар, уточнява БТА. Гражданската отговорност се отнася до щетите, понесени от трети лица - пътници, екипаж или местни жители (при екологично замърсяване). По традиция те се покриват от самите корабособственици, които имат взаимозастрахователни дружества, за да обединяват рисковете си.

На борда на „Коста Конкордия” имаше 4229 души - 3200 туристи и около 1000 души екипаж.