Той е вдъхновен от "Конвоя на свободата" в Канада
Французите, които се противопоставят на системата от ваксинационни пропуски в страната, планират да пътуват масово до Париж в рамките на протести, вдъхновени от така наречения "Конвой на свободата" в Канада, твърдят организаторите в социалните мрежи.

Групата планира да изпрати шест конвоя до Париж от различни части на Франция, включително от южния град Ница и Страсбург в западната част на страната.

Участниците са помолени да се присъединят, като използват собствените си автомобили, и да се срещнат с конвоите по време на пътуването им из Франция.

Публикуваните онлайн планове показват, че някои групи планират да спират по съответните маршрути и да пристигнат във френската столица в петък.

Протестиращите във Франция черпят вдъхновение от подобно движение в Отава, Канада, което започна с протест на шофьори на камиони срещу изискванията за ваксини при трансгранично пътуване. Оттогава движението прераства в по-широк протест срещу ваксинацията, като демонстранти, разположени на палатков лагер, парализираха канадската столица. Там бяха забелязани и крайно десни протестиращи, развяващи нацистки знамена.

Въпреки че френските конвои планират да пристигнат в Париж по едно и също време, организаторите не призовават директно за блокада и молят участниците да се държат уважително и да се въздържат от безредици, насилие и агресивно поведение.

Протестите в Канада: Столицата остава в извънредно положение и е под блокада


Властите приемат инициативата сериозно, заяви полицейски източник. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви пред френската телевизия BFM, че служителите се подготвят в случай, че "някои хора искат да нарушат свободите на другите, особено като блокират достъпа до столицата".

Френските протестиращи обявиха, че се надяват движението им да им помогне да си възвърнат "свободата" и "основните права", които според тях са им били отказани след появата на пандемията COVID-19, било то чрез блокиране на движението или чрез задължителни ваксини.

Нов закон, приет през януари, изисква от всички лица на възраст над 16 години да представят доказателство за ваксинация или скорошно възстановяване от болестта, за да влязат в барове и ресторанти или да използват междурегионален транспорт.

Канада отмени решението за задължителна ваксинация на шофьори на камиони

Въпреки че според данни на ЕС Франция се гордее с по-високо ниво на ваксиниране от средното за Европейския съюз, в страната има и гласовито малцинство, което смята, че задължителните ваксини нарушават правата им.

Многобройни проучвания са установили, че ваксините срещу COVID-19 са безопасни и изключително ефективни за предотвратяване на тежки случаи на заболяване и хоспитализации.
 
БГНЕС