Протестиращите срещу задължителните ваксини срещу COVID-19 не се подчиниха на призивите на правителството да прекратят 10-дневната окупация на канадската столица. Ден по-рано кметът на Отава обяви извънредно положение и обеща "да си върне града".

Канадският премиер заяви, че протестиращите няма да го уплашат

Повече от 10 дни протестиращи шофьори на камиони са парализирали канадската столица, а протестът им е наречен "Конвой на свободата". Той започна като движение срещу въведеното от канадските власти изискване за ваксинация на преминаващите границата със САЩ шофьори на камиони, но прерасна в по-широка проява на недоволство против обществените здравни мерки и правителството на премиера Джъстин Трюдо.

Канада протести
БГНЕС

Полицията в Отава определи протеста като "обсада" на града, където стотици камиони и автомобили са блокирали централните части. Срещу протестиращите беше подаден граждански колективен иск заради непрестанното свирене с клаксони и нарушаването на ежедневния живот.

Но в понеделник сутринта крайният срок от 10:00 ч., посочен в колективния иск, който изискваше от протестиращите да напуснат по собствено желание или да бъдат глобени с близо 10 млн. канадски долара (7,9 млн. щатски долара), отмина, без да има признаци, че протестът скоро ще приключи. Дори след като съдия от Онтарио одобри искането на групата за съдебна заповед за прекратяване на сигналите, протестът продължи.

Протести в Канада срещу COVID мерките: Пътни блокади и поругани паметници (ВИДЕО)

Канада протести
БГНЕС

Десетки големи камиони, фургони и пикапи останаха паркирани пред Парламентарния хълм и близките улици, а протестиращите не показваха признаци, че смятат да напуснат. Маси за безплатна храна и напитки, пункт за раздаване на дърва за огрев и друга инфраструктура им помагат да останат на място. Въпреки студа, повечето от протестиращите изглеждаха в добро настроение, а много от тях споделиха, че са там "от любов".

Канада протести
БГНЕС

Много предприятия в централната част на града останаха затворени, като собствениците им предпочетоха не работят, отколкото да рискуват сблъсъци с протестиращите, които често отказват да носят маски на закрито. Но сред местните жители нараства и гневът от неуспеха на полицията и градските власти да разпръснат протеста, на фона на съобщенията, че шофьорите на камиони и техните поддръжници са тормозили или заплашвали местните жители.
БГНЕС/БТА