Конгресът на САЩ одобри 100 млрд. долара за войните в Ирак и Афганистан
Конгресът на САЩ одобри 100 млрд. долара за войните в Ирак и Афганистан / снимка: Людмил Кържилов

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри снощи 100 милиарда долара за войната в Ирак и Афганистан, без да обвързва отпускането на средствата с приемането на график за изтегляне на американските войски, предаде Ройтерс.

Законопроектът за извънредни разходи бе одобрен с 280 срещу 142 гласа. Веднага след това законопроектът за извънредни разходи бе одобрен и от Сената.

С този вот Конгресът на САЩ сложи край на продължилите четири месеца спорове с Белия дом за бъдещето на американската намеса в Ирак и Афганистан, подчертава Ройтерс.

Президентът на САЩ Джордж Буш използва за втори път, откакто е на сегашния си пост, правото си на вето и отхвърли първоначалния вариант на законопроекта, в който средствата за финансиране на американските части в района на Персийския залив и Афганистан се обвързваше с график за изтегляне на войските. Много е вероятно президентът още днес да подпише приетия от двете камари на конгреса документ.

В рамките на компромиса между Белия дом и демократите, които имат мнозинство и в двете камари на конгреса, от законопроекта за извънредни разходи бяха премахнати редица проекти, които нямат нищо общо с Ирак или Афганистан. Но на тяхно място бяха включени други разходи. Ключов елемент на одобрения документ е клаузата, която предвижда минималната почасова ставка в САЩ да бъде увеличена от 5,15 долара на 7,25 долара. Демократите извоюваха и 8 милиарда долара, които ще бъдат предоставени на пострадалите от разрушителните урагани "Катрина" и "Рита" през 2005 г. Покрай 100-е милиарда за военни разходи бяха одобрени общо около 20 милиарда за вътрешни разходи, посочват информационните агенции.

По силата на новия закон президентът Буш получава правото да предоставя на Ирак финансова помощ независимо от факта, че икономическата помощ на Вашингтон за Багдад зависи от успехите на иракското правителство в политическата и военната сфера.