/ Guliver/Getty Images
След като Джаред Къшнър, зетят и близък съветник на американския президент Доналд Тръмп, загуби достъп до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", работата му като дипломатически посредник може да бъде затруднена, предаде АП.
 
Тази седмица достъпът на Къшнър до класифицирана информация беше понижен от "строго секретно" на "секретно" ниво, което може да се окаже особен проблем в ролята му на представител на администрацията за мирния процес в Близкия Изток. Други преговарящи, които са се занимавали с проблема, заявяват, че достъпа до строго секретни документи е от изключителна важност. Един от тях сравнява положението на Къшнър с "бой с една ръка, вързана на гърба". Друг го определя като "летене насляпо", съобщава АП.
 
Зетят на Доналд Тръмп вече няма достъп до строго секретни информации

Белият дом подчерта, че Къшнър няма да загуби поста си. Но загубата на достъп повдига въпроса за колко време, отбелязва АП.

Междувременно в. "Ню Йорк таймс" съобщава, че компанията на Джаред Къшнър е получила заеми на обща стойност над половин милиард долара от две финансови организации след срещи на високопоставени техни представители в Белия дом, предават АФП и АП.
 

Guliver/Getty Images


Миналата година Джаред Къшнър се е срещал няколко пъти с Джошуа Харис, един от основателите на фонда "Аполо глобал мениджмънт" и е разговарял с него за пост в Белия дом, който той не е получил, съобщава вестникът. През ноември 2017 г. обаче фондът е разрешил отпускането на заем от 184 млн. долара на компанията на Къшнър.
 
Зетят на президента се е срещнал и с главния изпълнителен директор на банката "Ситигруп" Майкъл Корбат. Малко след това компанията "Къшнър" е получила заем от 325 млн. долара.
 
Разследват зетя на Тръмп и извън „руската връзка“

Кристин Тайлър, говорител на компанията, потвърди заемите, но отхвърли като неоснователни всякакви подозрения, че постът на Къшнър в Белия дом е повлиял на отношенията с финансовите институции. Статии като тази във в. "Ню Йорк таймс" се опитват да очернят замесените компании и финансови институции, като намекват за връзки, които не съществуват, добави тя пред Ройтерс.
 
По-рано снощи беше съобщено, че банковата администрация на щата Ню Йорк е поискала от "Дойче банк", "Сигначър банк" и "Ню Йорк къмюнити банк" информация за заемите, отпускани на компанията за недвижими имоти, собственост на семейството на Джаред Къшнър, припомня АФП.
БТА