/ Istock
Комитетът на ООН по правата на детето призова Русия да прекрати насилственото прехвърляне на деца от окупираните райони на Украйна в нарушение на международното право и да ги върне на семействата им, предаде Ройтерс.

Киев твърди, че около 20 000 деца са били отведени от Украйна в Русия без съгласието на техните семейства или настойници. Международният наказателен съд иска руският президент Владимир Путин да бъде арестуван за предполагаемото им незаконно отвеждане - обвинение, което Кремъл отрича.

Москва трябва да предостави информация за точния брой на отведените деца от Украйна и тяхното местонахождение, за да могат те да бъдат идентифицирани и върнати, се казва в доклада на Комитета на ООН по правата на детето по отношение на Русия.

Комитетът също така настоява Русия да гарантира, че нито едно дете не е било лишено от украинското си гражданство, като идентичността, името и семейните отношения трябва да бъдат запазени.

Москва твърди, че само защитава уязвимите деца от зоната на военни действия след началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Комитетът на ООН по правата на детето обсъди през януари и правата на децата в България, ДР Конго, Литва, Сенегал и Южна Африка, допълва Асошиейтед прес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА