/ iStock/Getty Images
Повечето граждани на Европейския съюз (ЕС) говорят чужд език, съобщи ДПА, позовавайки се на "Евробарометър". 

През 2023 г. почти 60 процента от европейците са казали, че биха могли да водят разговор на език, различен от майчиния. Това е с три процента повече от данните за 2012 г. Около 80 процента от групата на 15-24-годишните дават позитивен отговор за умението да си служат с чужд език, което е с пет процента повече от данните за 2012 г. 

Според изследването 10 процента от европейците, чийто майчин език не е немският, могат да проведат разговор на немски. В сравнение с 2012 г. това е спад с два пункта. При възрастовата група 15-24 години също има спад и той е с четири процента - владеещите немски са 12 процента. 

Почти половината европейци говорят английски като чужд или втори език. В сравнение с предишното проучване английският увеличава популярността си. Сред младите европейци владеещите английски език са 70 процента. 

Общо 11 процента от европейците, чийто майчин език не е френски, могат да проведат разговор на френски език. Седем процента от европейците, чийто майчин език не е испански, могат да проведат разговор на езика. 

Участниците в проучването, обхващащи лица над 15-годишна възраст, са 26 500 души. То е проведено по метода лице в лице във всички държави на ЕС през септември и октомври 2023 г. Самостоятелно попълване на данни е правено в Чехия, Дания, Малта и Финландия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Розалия Благоева, БТА