Кол Израел: Малко вероятно е ЕС да обяви Хизбула за терористична организация
Кол Израел: Малко вероятно е ЕС да обяви Хизбула за терористична организация / снимка: БГНЕС, архив

Малко вероятно е Европейският съюз да обяви Хизбула за терористична организация, въпреки факта, че България посочи групата като отговорна за атаката в Бургас от миналата година, предаде радио „Кол Израел".

Източници от ЕС заявили пред радиото, че ако необходимите доказателства, които да докажат, че Хизбула е съпричастна с атаката в Бургас, бъдат представени, тенденцията е да се наложат санкции върху лицата, които са участвали в атаката, но не и да се обяви, че Хизбула е терористична организация.

В събота говорител на френското министерство заяви, че Съветът на министрите на външните работи на ЕС може да обсъди в понеделник възможностите за предприемане на действия срещу Хизбула след доклада на България относно разследването на атентата в Бургас, припомня БГНЕС. В същото време говорителят посочи, че досега България е представила информация, основаваща се на предположения, а дискусия относно посочването на Хизбула за терористична организация може да се започне единствено на базата на доказателства.