Кои са най-добрите университети в света
Кои са най-добрите университети в света / ThinkStock/Getty Images

САЩ доминира в челната десетка на класацията на в. "Таймс" за университетите с най-добра репутация в света, като първото място заема Харвард, съобщи Би Би Си.

На второ и трето място са Масачузетският технологичен институт и Станфордският университет.

Британските Кембридж и Оксфорд са единствените неамерикански университети в топ 10, съответно на четвърто и пето място. Те обаче са слезли с по две места в класацията. След тях са университетът на Калифорния в Бъркли, Принстън, Йейл, Колумбийският университет и Калифорнийският технологичен институт.

Голямата дъщеря на Обама Малия ще учи в Харвард

Великобритания има общо 10 университета в топ 100, с два по-малко от миналата година. В топ 20 са Лондонският имперски колеж (15-о място) и Лондонският университетски колеж (20-о). Лондонското училище по икономика и политически науки е на 24-о място.
От европейските висши учебни заведения Технологичният институт в Цюрих е на 19-о място, а московският държавен университет "Ломоносов" - на 30-о място.

Азия вече има 17 университета в топ 100, при 10 миналата година. Най-високо - на 12-о място, се класира Токийският университет.

Класацията е съставена на базата на мнението на повече от 10 000 водещи учени от цял свят. Всеки е посочил най-добрите според него 15 университета за изследвания и преподаване в своята дисциплина. Гласовете за научна дейност са имали два пъти по-голяма тежест от тези за преподаване.

Източник: БТА