/ iStock/Getty Images
Поляците ще избират в неделя президент, на вот с неясен още изход, закъснял заради пандемията и решаващ за бъдещето на консервативното националистическо правителство.

Досегашният държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, посети тази седмица Вашингтон, където чу насърчителни думи от президента Доналд Тръмп и бе поздравен за свършената "фантастична работа" в страната си.



С оглед дясната ориентация на партията му "Право и справедливост" (ПиС) Дуда е смятан от Тръмп за важен европейски съюзник. И визитата на полския лидер в Белия дом бе първото посещение на чуждестранен ръководител в САЩ от началото на пандемията.



Европейските партньори обаче неведнъж са критикували реформите на популисткото правителство в Полша, по-специално в съдебната система, твърдейки, че те разяждат демокрацията едва три десетилетия след падането на комунизма.

Според последните анкети Дуда лесно ще спечели първия тур в неделя, но шансовете му за втория, на 12 юли, са само 50 на сто - тогава негов съперник навярно ще е либералът Рафал Тшасковски, кмет на Варшава.
БТА