Кличко: Украйна трябва да поддържа добри отношения с Русия
Кличко: Украйна трябва да поддържа добри отношения с Русия / снимка: БГНЕС, архив

Украйна трябва да поддържа с Русия добри отношения, както подобава на всички съседни страни. Това заявява в интервю, поместено в германския седмичник „Шпигел”, водачът на украинската опозиционна партия УДАР Виталий Кличко, предаде ИТАР-ТАСС.

„Всяка държава има нужда от добри отношения със своя съсед. Това важи и за нашето отношение към Русия - един от най-важните ни търговски партньори. Същевременно Украйна трябва да действа въз основа на своите интереси. Добросъседските отношения ще са от полза и за двете страни. Освен това е необходимо те да се зачитат взаимно”, посочва Кличко.

Пред списанието той отново потвърждава, че смята да се кандидатира за президент на Украйна през 2015 г. Но добавя, че усеща колко е тежка отговорността му пред неговите потенциални избиратели.

Според Кличко отказът на украинските власти да подпишат споразумението за асоцииране с ЕС не е единствената предпоставка за протестното движение в Киев. По думите му мнозина са излезли на улиците едва след като специалните сили жестоко са разпръснали протеста, посочва БТА.

„Хората не ще допуснат Украйна да стане полицейска държава”, предупреждава лидерът на УДАР. Запитан дали е възможно Украйна да се разцепи на консервативен Изток и проевропейски Запад, Кличко заявява, че украинците протестират независимо от политическите си възгледи, тласкани от едни и същи причини - „липсата на работни места, лошата медицина и социалната несправедливост”.