/ iStock/Getty Images
Китайската народна банка (централната банка) обяви днес, че ще използва различни инструменти на паричната политика, за да гарантира, че ликвидността остава разумно достатъчна. Институцията добави, че по-широкото икономическо отражение на бързо разрастващата се вирусна епидемия в страната ще бъде временно, предаде Ройтерс.

От 3 февруари търговията на китайския финансов пазар ще се възобнови. Народната банка на Китай ще осигури достатъчна ликвидност и ще я поддържа в рационални граници, ще засили ограничаващите мерки за циклично регулиране и ще поддържа стабилно равнището на лихвените проценти на паричния пазар, заяви заместник-управителят на банката Пан Гуншън, цитиран от ТАСС. По думите му ръководството на централната банка обръща специално внимание на ситуацията в страната на фона на разпространението на пневмонията.

Коронавирусът продължава да убива, загиналите станаха 259 души


Народната банка излезе с няколко изявления. Според едно от тях, цитирано от Ройтерс, институцията ще намали адекватно лихвите по кредитите в подкрепа на компаниите, засегнати от вирусната епидемия.

Освен това банката прогнозира, че влиянието на епидемията върху по-широката икономика ще бъде временно. Досега вирусът е отнел живота на близо 260 души.

Мъж забрани на китайските туристи да влизат в бара му

 


Изявленията са направени съвместно с регулаторите в сферата на банкирането, застраховането, търговията с ценни книжа и валутната търговия, както и министерството на финансите на Китай.

Инвеститорите се готвят за резки колебания на китайските пазари, когато търговията в континенталната част се възобнови в понеделник след ваканцията за Лунната нова година, отбелязва Ройтерс.
БТА