Китай признава отговорността си за заразеното мляко
Китай признава отговорността си за заразеното мляко / снимка: БГНЕС
Китайският премиер Вън Цзябао признава, че правителството му е отчасти отговорно за скандала със съдържащото меламин мляко, което причини смъртта на четири бебета в Китай.

Смятаме, че макар проблемът да възникна в частни предприятия, правителството също носи отговорност, преди всичко по отношение на контрола, изтъква Вън в интервю за "Сайънс Мегазин", качено и на интернет сайта на китайското правителство.

Различните етапи на млекопреработвателната индустрия – производството на мляко, събирането му, транспортът, обработката, производството на млечни продукти – се нуждаят от ясни норми и тестове, изтъква той.

Скандалът със заразеното с меламин китайско мляко избухна на 11 септември, припомня БГНЕС. Той бе причинен от бебешкото мляко на прах на фирмата "Санлу", което се оказа с високо съдържание на меламин. Меламинът бил прибавен към млякото, разреден с вода, за да се увеличи обемът на продажбите.

Химическото вещество създава илюзията за добавка на протеини. Официално четири бебета в Китай починаха след приемането на хуманизираното мляко на прах, съдържащо меламин. По последни данни повече от 10 000 бебета се намират в болница от общо приетите за лечение 46 810.