/ iStock/Getty Images
Посолството на Китай в Лондон осъди решението на британските власти да преустановят за неопределен срок екстрадирането в Хонконг. Според дипломатическото представителство, това представлява нарушение на международното право, се казва в съобщение на пресслужбата.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви по-рано, че след консултации с министъра на вътрешните работи, който взема решенията за екстрадиция, с министъра на правосъдието и главния прокурор е взето решение да се преустанови действието на споразумението за реадмисия – незабавно и за неопределен срок. Рааб подчерта, че управляващите нямат намерение да възстановят действието на тези споразумения, докато не получат ясни и сигурни гаранции, че спрямо екстардираните от Великобритания граждани няма да да има злоупотреба, свързана с прилагането на закона за национална сигурност.

„Британската страна отново пое по грешен път, игнорирайки официалната позиция на Китай“, се казва в изявлението. Подчертава се, че страната отново нарушава международното право и основните правила, регулиращи международните отношеня. Лондон открито се намесва във вътрешните работи на Китай, като се опитва да бойкотира прилагането на закона за национална сигурност на Хонконг и да подкопае развитието и стабилността на града.
 

Подчертава се, че правителството на Китай ще остане непреклонно в своята решителност да осъществи прилагането на закона за национална сигурност на Хонконг, да защити националния си суверенитет, интересите на сигурността и развитието, както и да се противопостави на всяка външна намеса.

Законът за националната сигурност на Хонконг влезе в сила на 30 юни. В него са посочени правилата за предотвратяване, пресичане и налагане на наказание за четири вида престъпления, извършени в автономния район. Те включват сепаратискта дейност, опит за подкопаване дейността на държавната власт, терористична дейност, влизане в сговор с чужди държави или сили зад граница с цел застрашаване на националната сигурност.

Законът предизвика недоволството на антиправителствените сили в Хонконг и на редица западни държави, които заподозряха Пекин в желание за затягане на контрола над автономния район. Пекин нееднократно заяви, че въпросът за Хонконг е вътрешен за Китай.

 
БГНЕС