Ким Чен-ун заяви, че скоро ще извършат изпитание с взрив на ядрена бойна глава
Ким Чен-ун заяви, че скоро ще извършат изпитание с взрив на ядрена бойна глава / БГНЕС, архив

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че страната му скоро ще извърши изпитание с взрив на ядрена бойна глава, както и пробно изстрелване на балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Това съобщи официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА) на Пхенян, цитирана от Ройтерс.

Ким Чен-ун нареди ядреното оръжие на КНДР да е в готовност за използване

Ким направи изказването, "докато наблюдаваше успешното изпитание на завръщане в атмосферата на балистична ракета, измерила термодинамичната структурна стабилност на новоразработени, топлоустойчиви материали", предаде още КЦТА.

"Като обяви, че в скоро време ще бъде извършено изпитание с взрив на ядрена бойна глава и пробно изстрелване на няколко вида балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, с цел засилване надеждността на капацитета за ядрена атака, той (Ким) инструктира съответното подразделение да направи предварителните приготовления до последния детайл", посочи още севернокорейската медия.

Ким Чен-ун: Северна Корея ще удари САЩ, ако се наложи

Южнокорейското министерство на отбраната заяви, че не вярва Северна Корея да е придобила технологията, позволяваща на ракетите й да излизат и после да влизат обратно в атмосферата, предаде Ройтерс. Сеул направи това изявление само часове след като Пхенян съобщи, че лидерът Ким Чен-ун е наблюдавал успешна симулация на връщане в атмосферата на балистична ракета.

"Това, което Северна Корея обяви днес, е едностранно твърдение", каза на пресконференция днес Мун Сан-гьон, говорител на южнокорейското министерство на отбраната.

Ким заяви, че Северът скоро ще извърши изпитание с ядрена бойна глава и ще изстреля пробно балистични ракети, способни да носят ядрени бойни глави, предаде по-рано днес Корейската централна телеграфна агенция.

Източник: БТА