/ Gettyimages
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев подписа указ, с който се заповядва до 2025 г. кирилицата да бъде заменена с латиница, защото това според него ще помогне да се модернизира централноазиатската страна, предаде Франс прес.

Съгласно указа Казахстан ще използва латиница с 32 букви и след реформата името му официално ще се изписва "Qazaqstan". Казахският език днес използва изменена версия на кирилицата с 42 букви. Казахстан използва латиницата в началото на съветската епоха, но през 1940 г. преминава към азбуката на своя съсед и съюзник Русия.

"Латиницата се използва от около 70 процента от страните по света и това я превръща в основен инструмент за комуникация, особено в технологиите, бизнеса, науката и образованието", обясни казахстанското външно министерство.

Руската диаспора в Казахстан е най-многобройната от петте страни в Централна Азия. Руският е един от официалните езици и Назарбаев редовно го ползва в речите си.

Казахстанското министерство на образованието освен това започна през последните години редица програми за по-широко изучаване на английски, което породи критики от защитниците на казахския език.
БТА