Властите в Катар заявиха, че е твърде рано да започнат посреднически преговори за потенциална размяна на заложници между Израел и „Хамас“, след като ислямистите взеха около 150 заложници при шокираща атака през уикенда, съобщи АФП.

Израел не очакваше такова координирано сухопътно, въздушно и морско нападение от Газа, при което стотици екстремисти щурмуваха границата в събота, преди да започнат кървава атака, при която бяха убити повече от 900 души.

Говорителят на катарското външно министерство Маджед бин Мохамед Ал-Ансари каза, че е „твърде рано“ за посредничество, когато беше попитан за перспективите за потенциална размяна на заложници. Притесненията за безопасността на отвлечените в Газа се усилиха многократно, след като „Хамас“ заплаши да започне да екзекутира заложници, ако Израел извърши въздушни удари срещу Газа без предварително предупреждение. Израел започна свирепа ответна бомбардировка срещу цели на „Хамас“ в Газа. Официални лица казват, че най-малко 687 души са били убити.

В понеделник информиран източник каза за АФП, че Катар ръководи усилията за преговори за размяна на заложници, като преговорите постигат "известен напредък".

По-късно същия ден външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани проведе разговор с иранския си колега Хосейн Амир-Абдолахиан, чието правителство е поддръжник на „Хамас“.

„Обсъдихме с всички, с които се свързахме, необходимостта от ограничаване на тази ескалация в рамките на настоящите параметри, за да не се превърне тя в регионална конфронтация с други страни“, каза говорителят на министерството, изразявай-ки особена загриженост относно ситуацията в Южен Ливан.

Катар, който е домакин на политически офис на „Хамас“ повече от десетилетие, предостави милиони долари финансова помощ на Газа. В края на миналия месец Катар и Египет бяха посредници за сключването на сделка между „Хамас“ и Израел, според която граничните пунктове между Газа и Израел бяха отворени отново. 
БГНЕС