Сепаратистите, застъпващи се за независимостта на Каталуния, отново блокираха пътищата, свързващи Испания и Франция.

"AP-7 е напълно блокиран в района на Сан Грегори в двете посоки поради протести”, заяви представител на каталунските правоохранителни служби в Twitter.
 


Освен това радикалното движение „Демократично цунами“ в социалните мрежи твърди, че границата с Франция в страната на баските е блокирана. Има 15 км задръствания в района.

Испанските социалисти и крайнолевите си стиснаха ръцете за „прогресивна“ коалиция (ВИДЕО/СНИМКИ)


Блокадата на трафика с Франция започна в понеделник, когато няколкостотин радикали блокираха магистралата АР-7 от двете страни на границата, в граничния район Ла Юнкер (провинция Жирона, автономна област на Каталуния). В резултат на това днес те успяха да отблъснат както френските, така и испанските сили за сигурност. Най-малко 19 души са ранени, а около 20 души са задържани. След това радикалите започнаха да блокират друг път в района - националната магистрала N2, а също така продължиха да блокират AP-7 в други участъци. Вечерта органите на реда съобщиха, че движението е напълно възстановено.

Подновиха европейски заповеди за арест на каталунски сепаристи

В момента няколко пътища в Барселона също бяха блокирани поради митинги, според каталунските правоохранителни органи.
 

БГНЕС



На 14 октомври Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконен референдум за независимост през 2017 година. Девет души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор. Трима бяха признати за виновни в неподчинението и получиха глоби. Това отприщи продължаващите протести и безредици в автономната област.
 

БГНЕС

БГНЕС