/ iStock/Getty Images
Върховният съд на Испания поднови европейските заповеди за арест на трима от каталунските сепаратистки лидери, които избягаха от страната след неуспешния опит за отделяне на областта през 2017 г., съобщи днес адвокат на обвинените, цитиран от Ройтерс.

Адвокат Гонсало Бойе каза пред агенцията, че е получил устни уведомления от белгийските и шотландски власти, отнасящи се до заповеди за арест на Луис Пуч, Антони Комин и Клара Понсати, които сега живеят в доброволно изгнание в Белгия и британската провинция Шотландия, предаде БТА.

В правителството на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон Комин отговаряше за здравеопазването, Понсати - за образованието, а Пуч за културата, припомня ТАСС.

Каталунските сепаратисти гориха портрети на крал Фелипе в Барселона (ВИДЕО)

На 14 октомври Върховният съд на Испания поднови също европейската и международна заповед за арест срещу Пучдемон, който живее в Белгия, по обвинения в подбуждане към бунт и злоупотреби със средства.

Прокуратурата повдигна на Комин и Понсати обвинения, вариращи от подбуждане към бунт до злоупотреби с обществени средства, подобни на тези, предявени към осъдените през октомври на до 13 години затвор девет каталунски сепаратистки лидери. На Пуч са повдигнати обвинения в неподчинение на властите и злоупотреби.

На 1 октомври 2017 г. се състоя непризнат от Мадрид референдум за независимост на Каталуния . На 27 октомври същата година парламентът на областта прие резолюция за независимост. В отговор испанските власти активираха чл. 155 от конституцията, който никога дотогава не беше задействан, и ограничиха самоуправлението на областта, припомня ТАСС