/ Gulliver/Getty Images
Здравните власти в Канада обявиха в понеделник, че спират да предлагат ваксината срещу COVID-19 на компанията AstraZeneca на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, предаде агенция Ройтерс.

Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на AstraZeneca, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва агенцията.

Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на АстраЗенека при лица под 55 години. До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи, отбеляза съветът.

Ваксината на Johnson & Johnson ще започне да се доставя в Европа през април

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви комитетът.

Организацията "Хелт Канада" заяви в изявление, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст".

"Хелт Канада" вече е поискала такава информация от AstraZeneca.

Разрешиха съхранение на ваксината на Pfizer при температури на стандартни фризери

Спирането на поставянето на ваксината на лица под 55 години се отнася за двете версии на препарата, одобрени в Канада - на AstraZeneca Канада и на Серумния институт на Индия, който произвежда собствена версия по лиценз, и канадския му партньор "Верити Фамъсютикълс" (Verity Pharmaceuticals).

Много европейски държави временно спряха употребата на ваксината на британско-шведската компания AstraZeneca, докато течеше разследване на инцидентите с кръвни съсиреци по-рано този месец. Канада продължи тогава да използва ваксината, като посочи, че ползите превишават рисковете.

Почти всички държави след това възобновиха употребата на ваксината на AstraZeneca. Франция не се съобрази изцяло с препоръката на европейския лекарствен регулатор и заяви на 19 март, че ще поставя тази ваксина само на лица на 55 години и повече. Франция обоснова решението с доказателства, че кръвните съсиреци засягат по-млади хора.

Канада очаква 1,5 милиона дози от AstraZeneca тази седмица от САЩ, където тази ваксина все още не е разрешена за употреба. Канада е поръчала над 20 милиона дози от AstraZeneca и Серумния институт на Индия.

Канадските регулатори одобриха ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson and Johnson. Канада е поръчала от Pfizerдо 76 милиона дози, а от Moderna- до 44 милиона. Властите се надяват да получат над 36,5 милиона дози до юли, за да могат да ваксинират с поне една доза всички възрастни, които пожелаят, до края на юни, информира Асошиейтед прес.
БТА