/ БТА
Доставките за ЕС на ваксината срещу коновируса на американската фармацевтична компания Johnson & Johnson (Janssen) ще започнат от 19 април. Това съобщи компанията пред Франс прес.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. Така ЕС разполага с четири одобрени ваксини - тези на Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и сега тази на Johnson & Johnson (Janssen).

Какво трябва да знаем за ваксината на Janssen

За да може да увеличи производствения си капацитет и да отговори на търсенето, Johnson & Johnson, сключи през последните месеци няколко споразумения с лаборатории подизпълнители в Европа - във Франция това беше Санофи, в Италия - Каталент, а в Германия ИДТ Биологика. Активната субстанция, която дава ефикасност на ваксината, ще идва от предприятието на Johnson & Johnson в Лейде в Нидерландия.

ЕК одобри ваксината на Janssen срещу COVID-19

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 милиона дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ваксината е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.
БТА