Джъстин Трюдо
Джъстин Трюдо / Gulliver/Getty Images
Канада предложи 1,4 милиарда долара, за да се присъедини към проект на НАСА за космическа станция, която ще бъде на орбита около Луната и ще служи като база на астронавтите за кацане на земния спътник, съобщава Би Би Си. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че този проект „ще преодолее границите на иновациите“.
 
Космическата станция, наречена Гейтуей, е ключов елемент от плана на американската космическа агенция да изпрати хора на Луната след 2020 година.

Спейс Екс изстреля манекена Рипли с капсулата „Дракон“ към МКС
 
Като част от договора, който ще е с продължителност 24 години, Отава ще разработи и изгради роботизирана ръка от ново поколение за новия лунен преден пост.
 
„Канада отива на Луната“, заяви Трюдо на пресконференция в централата на Канадската космическа агенция край Монреал.

Русия наблюдава внимателно скачването на пилотирания „Дракон“ за отклонения
 
НАСА планира да изгради малка космическа станция на орбита около Луната до 206 година. Астронавтите ще я използват като база за пътуванията си до повърхността на земния спътник. Тя ще действа и като лаборатория за научни изследвания.
 
Роботизираната ръка, наречена Канадарам 3, ще помага при поддръжката и ремонтите на Гейтуей. Тя е ново поколение от серия роботизирани системи, които Канада разработи и изгради за Международната космическа станция.

Русия ще прави триизмерна карта на Луната
 
Ключова за изграждането и използването на космическата станция е капсулата „Орион“, разработена от компанията „Локхий Мартин“, която ще транспортира екипажите до комплекса и ще се скачва с него.
БГНЕС